Εκπαιδευτική επίσκεψη σε προστατευόμενες περιοχές του Ν. Πέλλας

Επίσκεψη της Πράσινης Κιβωτού σε Προστατευόμενες περιοχές του νομού Πέλλας και κοπή πίτας στον Άγιο Αθανάσιο.
Με απόλυτη επιτυχία συνδυάστηκε η κοπή πίτας της Πράσινης Κιβωτού με την επίσκεψη στο νομό Πέλλας.

Limni Agra VrittonΟι φίλοι και τα μέλη της Πράσινης Κιβωτού είδαν τις περιοχές των λιμνών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον και πλούσια Ορνιθοπανίδα: τον υγρότοπο του Άγρα-Βρυτών και τη λίμνη Βεγορίτιδα.
Στη συνέχεια ενημερωθήκαν για τις προστατευόμενες περιοχές του νομού Πέλλας που προστατεύονται από διεθνείς ή/και εθνικές συμβάσεις. Πιο συγκεκριμένα στο βόρειο-βορειοδυτικό τμήμα του Δήμου Πέλλας έχει θεσμοθετηθεί Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) με ονομασία «Κρώμνη Γιαννιτσών» έκτασης 1501,067 εκταρίων.

Εντός του καταφυγίου απαγορεύεται επ’ αόριστον η θήρα κάθε θηράματος και κάθε είδους άγριας πανίδας και γενικότερα οποιαδήποτε επιβάρυνση του περιβάλλοντος που θα μπορούσε να επηρεάσει την βιοποικιλότητα της περιοχής.
Επιπλέον ενημερώθηκαν για τις σημαντικές προστατευόμενες περιοχές που είναι οι περιοχές του δικτύου Natura 2000.

Φθάνοντας στην Έδεσσα επισκέφθηκαν:
1) Το Πάρκο των Καταρρακτών, το νερό των καταρρακτών προέρχεται από τις πηγές του υγροτόπου Άγρα-Βρυτών-Νησίου οι οποίες τροφοδοτούνται από τα χιόνια του Καϊμακτσαλάν ενώ η ροή τους είναι ελεγχόμενη από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ στον Άγρα και στον Εδεσσαίο.kopi pitas 2
2) Το Υπαίθριο Μουσείο Νερού μέσα στο πάρκο καταρρακτών
3) Την παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι, στην οποία σώζονται τα παλαιότερα σπίτια της Έδεσσας
Τέλος κατέληξαν στον Άγιο Αθανάσιο που είναι ορεινό χωριό του νομού Πέλλας σε πολύ μικρή απόσταση από τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καϊμάκτσαλαν. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός το 1992.
Εκεί πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας για το 2018.

Tags: Περιβάλλον, Οικολογία

Εκτύπωση Email

Κοινωνικά Δίκτυα

Follow on Facebook Follow on Twitter Follow on Linkedin